dilluns, 7 de setembre del 2009

3 AIRES D'INSATISFACCIÓ

Es respiren aires d'instisfacció. L'Estat espanyol és el primer en el rànquing d'operacions de cirurgia estètica. Dones que , en aparença, no tenen cap problema físic se sotmeten constantment a noves intervencions. Es tracta de dones cada vegada més joves, a vegades gairebé adolescents. Adolescents que han crescut en un món que els resulta dur, difícil. Un món on es multipliquen els trastorns alimentaris.
Problemes com l'anorèxia i la bulímia, no són ja propis d'un reduït nucli de la població, bàsicament adolescent, sinó que amplien el radi d'acció cap a altres sectors: dones més grans i, fins i tot, infants. Això últim resulta sorprenent. Diuen les estadístiques que hi ha infants de quatre o cins anys que es neguen a menjar l'entrepà a l'hora del pati. No és que no els agradi, sinó que tenen por d'engreixar-se. La idea em resulta quasi increïble. Record l'hora d'esbarjo al meu col·legi. A ningú no se li acudia calcular la quantitat de greix que podia aportar-nos al cos.
El fenomen afecta més les al·lotes que els al·lots. Les que provénen de famílies monoparentals -per causa d'una separació, un divorci o una viduïtat-, les que mengen en solitari i les que llegeixen moltes revistes femenines estan més exposades a desenvolupar un trastorn alimentari. El cert és que la companyia convida a menjar més. Quan un grapat de persones s'asseuen al voltant d'una taula, la conversa i la complicitat conviden a menjar. Un dinar o un sopar en solitari es fa de pressa, sense assaborir els plats amb calma. També és cert que les revistes femenines parlen constantment de dietes màgiques, de problemes de sobrepès i de quina és la clau per ser més atractiva. La seva lectura convida a no menjar. Tanmateix, menjar bé és un plaer que tothom haruria d'aprendre a assaborir. Un bon plat a taula, un got de vi i una conversa amiga ens fan la vida millor.
Maria de la Pau JANER, Avui

1) Redacta un text d'uns 200 mots en què exposis les causes per les quals molta gent del món occidental té la dèria d'a`rimar-se. Explica-hi també la problemàtica i/o contradiccions que genera aquest fet.

2) A quina varietat geogràfica del català adscriuries aquest text?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada